Öresundsregionen satsar stort på IT

Öresundsregionen ska bli ett IT-centrum och satsar nu på att bli Europas svar på Silicon Valley. I en stor marknadsföringskampanj ska Öresundsregionen, som redan har en av Europas största koncentrationer av IT-företag, lanseras internationellt.

– Kritisk massa är viktigt och det är en redan nu uppemot 120 000 personer som arbetar i sektorn, säger Micael Gustafsson är vd för nätverksorganisationen Öresund IT.

– Det handlar väl mer om att vi har varit ganska dåliga på att tala om det för resten av världen. Men nu gör vi en stor internationell marknadsföringsinsats de kommande åren.

Öresundsregionen förknippas ofta med den biomedicinska industrin och för några år sedan lanserades begreppet Medicon Valley. Nu tar alltså IT-industrin ett steg fram och vill bli ett Silicon Valley. Ett samlingsnamn för all forskning och industri i Öresundsregionen är Sound Of Science, Vetenskapssundet.

Med 3,6 miljoner invånare i regionen, 165 000 universitetsstudenter och 10 000 IT-företag med nästan 120 000 anställda ska nu IT-industrin konkurrera med ställen som Barcelona, Nice och Düsseldorf. Öresund IT, som finansieras av bland annat universitet, näringsliv och Region Skåne, ser tydliga tecken på en ekonomisk ljusning, till exempel att företag som hållit inne med investeringar nu börjar investera på nytt. Och trots lågkonjunkturen har IT-företagen i Öresundsregionen undvikit att säga upp personal för att vara redo och fullt bemannade när ekonomin vänder uppåt.

Enligt Öresund IT är flera stora IT-företag på gång att etablera sig i Öresundsregionen och regionen får draghjälp av de stora planerade forskningsanläggningarna ESS och Max IV i Lund.

– De stora internationella IT-jättarna kommer att se Öresundsregionen. Det betyder också att sannolikheten för att vi kan få hit spännande utvecklings- och forskningsenheter från de stora jättarna Google, IBM, Microsoft och så vidare ökar.

Enligt Micael Gustafsson är det viktigt för de internationella bolagen, förutom en hög teknisk nivå, att det finns bra kommunikationer, bra skolor och ett stort utbud av fritidsaktiviteter.

– Jag pratade med en häromdagen som var så förbluffad över att man till exempel kunde gå till vilken idrottsförening som helst och bara komma med och till exempel börja spela fotboll. Det kom från USA där det är två års kö för att få börja i en fotbollsklubb och böra spela om man är en liten knatte. Det är sådana saker som har stor betydelse.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se