Bergmans lösöre under klubban

Vill du lägga vantarna på ett nattduksbord med klotter av självaste Ingmar Bergman? Eller kanske ha mästerregissörens överkast på sängen?

Då har du chansen i eftermiddag på Bukowskis galleri i Stockholm. Det hålls stor auktion och inventarier och pryttlar från Ingmar Bergmans hem på Fårö går under klubban.

Klockan 15 i dag drar det igång - Tom Österman, förste intendent på Bukowskis är med oss under eftermiddagen och rapporterar från auktionen.

Stor tillströmning på folk

Under torsdag till söndag har det varit visning på objekten. I går, söndag var det 2.300 personer på plats, jämfört med cirka 1.800 en som dyker upp under en "vanlig" söndagsvisning.

Det finns plats för runt 400 personer på auktionen och 340 föremål auktioneras ut - bland dem finns saker som man kan misstänka varit med i filmer.

 

 Max von Sydow spelar schack med döden i "Det sjunde inseglet" - och schackpjäserna säljs på auktionen i dag - men en kung saknas.  

Hur det kommer det sig avslöjas i P4 Extra i dag.

Skygg Bergman

När Bergman levde var han mycket skygg och hemmet på Fårö visades inte upp offentligt.

Men nu har hans möbler och prylar varit till allmän beskådan och i dag går alltihop under klubban, bland annat sängbordet där han klottrat saker som "skitnatt, julaftonsfan".

Svårt med utropspriser

Många av Bergmans saker skulle aldrig passera in på Bukowskis i vanliga fall. En grupp med de bästa auktionsvärderare har satts ihop för att klara uppdraget.

Vissa saker kostar lite mer - speciellt de som är starkt förknippade med Bergman eller film.

Men många saker är omöjliga att värdera eftersom de har bruksvärden - men det blir upp till kunderna att avgöra.

- En sak som inte fanns med i katalogen från början men som lagts till är en papperskorg. Den fanns med på bilder från Bergmans hem på Fårö och Bukowskis fick så många frågor om den så den togs med tillslut ändå.

Dyrgripar under klubban

Högsta utropspriset är 350 000-450 000 för ett grafiskt blad av Munck föreställande Strindberg.

För den snåle

Det kommer finnas ett par objekt som går ut för runt 300- 400 kronor, till exempel några stoppur.

Entusiasten kan buda på ett set med tärningar som Ingmar Bergman tydligen använde varje dag - han slog för att se hur dagen skulle bli. Höga nummer betydde en bra dag.