P3 Nyheter

Bajsaffisch borde ha fått sitta kvar

Att kommunen i Linköping plockade ner affischer med Satan som bajsar på Jesus var ett brott mot grundlagen om yttrandefrihet.

 Vad får man visa på en bild? Diskutera!

Affischerna handlade om en punkfestival och en tjänsteman på kultur- och fritidskontoret som tyckte att de var obehagliga sa att dom skulle tas ner. Men det var alltså fel, säger Lina Forzelius på Justitieombudsmannen.

– I det här fallet hade man ingen rätt att plocka ner affischen utan då skulle den ha fått sitta kvar.

Planschen med Satan och Jesus sattes upp i kulturhuset i Linköping inför punkfestivalen Punk Against Christ förra året.

Lina Forzelius hos JO förklarar att det hade kunnat vara okej att ta bort den om motivet på den hade räknats som brottsligt. Det hade till exempel kunnat röra sig om hets mot folkgrupp. Men det tycker inte JO.

Det hade också varit okej att plocka bort den om kulturhuset hade haft särskilda ordningsregler för vad som får stå på affischerna där.

– Just i det här fall har man inga regler för vad som fick sättas upp eller inte och då har JO uttalat att man tycker att det framstår som godtyckligt.

Därför blir det ett brott mot grundlagen om yttrandefrihet att plocka ner den.

Men om någon på affischen bajsar på Jesus, är inte det kränkande mot kristna?

– Jag kan tänka mig att det uppfattas som väldigt kränkande. Men yttrandefrihet är en grundläggande rättighet och det är mycket som av vissa kan uppfattas som kränkande. Det betyder inte att de inte ska ha rätt att uttrycka sig, utan det ställer stora krav på tolerans.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se