p3 nyheter - Pirate Bay-målet

Pirate Bay-nämndeman var jävig

Uppdaterad 17:00
Den nämndeman i hovrätten som jobbar på Spotify är jävig och kommer inte att få döma i The Pirate Bay-rättegången där. Det har hovrätten bestämt i dag.


Webbextra:


Turerna kring Pirate Bay-målet

Nämndemannen jobbar med att uppfinna och utveckla produkter åt Spotify, vars affärsidé bygger på laglig fildelning, förklarar hovrätten i sitt beslut.

Det är också ett problem att flera av skivbolagen i Pirate Bay-målet äger aktier i Spotify, säger hovrättsrådet Camilla Olsson.

– De här omständigheterna sammantagna gör att vi anser att det finns skäl att ifrågasätta nämndemannens opartiskhet.

"Tråkigt"
– Det är tråkigt förstås, det hade varit väldigt spännande att sitta med. Det här är ett jätteintressant fall, säger nämndemannen själv, Fredrik Niemelä.

Han berättade själv för hovrätten att han jobbar på Spotify eftersom han förstod att det skulle kunna bli problem om han inte berättade. Men han tycker fortfarande inte att han är jävig.

– Men jag respekterar hovrättens beslut, även om jag inte håller med.

Efter tingsrättens fällande dom mot The Pirate Bay kom ju hovrätten fram till att domaren där, trots som jobbar för starkare upphovsrätt.

"En annan sak"
Men att jämföra den domaren med den här nämndemannen är som att jämföra päron med äpplen, säger Camilla Olsson på hovrätten.

– Det här är ju en helt annan koppling till en part och en sak, genom att man är anställd i ett bolag som några av parterna äger delvis.

Eric Bylander, som är lektor i processrätt på Göteborgs universitet, tycker att det finns hårdare fakta i fallet Niemelä än Norström.

Rättegånge hade fått tas om
Han tror också det är lättare för hovrätten att komma fram till jäv den här gången, eftersom den enda konsekvensen blir att man måste hitta en ny nämndeman.

– Förra jävsprövningen då hängde hela målet i luften, man hade tvingats ta om tingsrättsprövningen om man hade förklarat den här domaren jävig.

Men förtroendet för rättsväsendet är fortfarande skadat, menar han.

– Visst, det är väl bra att det ansågs som jäv i det här fallet, men som helhet har nog många intrycket av att prövningen inte har gått rätt till.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se