Om boken Buddenbrooks

Buddenbrooks, eller Huset Buddenbrook som den kallats i en tidigare svensk översättning, är Thomas Manns berömda genombrottsroman. Den skrevs under åren 1897–1900.

Tjugo år efter Berlinmurens fall läser Bokcirkeln en tysk, tjock klassiker om en familjs förfall: Thomas Manns Buddenbrooks. En 25-årings debutroman från 1901, som starkt bidrog till att Thomas Mann fick Nobelpriset 1929.

En över hundra år gammal berättelse om mycket av det vi har att dras med också idag: Lågkonjunktur, skilsmässor, utbrändhet. Själsliga uppgörelser och flammande förälskelser.
   ”Buddenbrooks är historien om en tysk borgarsläkts förädling, sublimering och urartande”.  Så formulerade Thomas Mann själv saken. Den som lyssnar på Bokcirkeln inser att det finns många olika sätt att läsa romanen på – däri ligger en del av storheten.  

Romanen inleds år 1835 med en fet, formidabel och uppåt femtio sidor lång släktmiddag, där plättpudding, tallrikar, kläder och näsor beskrivs ingående. Den utspelar sig i Lübeck (fast staden aldrig nämns vid namn), i ett pampigt hus på Mengstrasse 4. Förebilden till huset i boken ägdes av Thomas Manns farföräldrar och är numer en sevärdhet för turister på plats.

När boken kom ut cirkulerade nyckelbrev med listor på vilka verkliga personer i Thomas Manns släkt och vänkrets som motsvarade de olika romanfigurerna.
   Vi följer fyra generationer köpmän och konstnärer i en roman inspirerad av bland annat Leo Tolstojs berättarkonst, Wagners musik och Schopenhauers filosofi. Namnet Buddenbrook?  Jo, det kommer förmodligen från den tyske författaren Theodor Fontane, som har en bifigur i en av sina historier som heter så. 

Romanen fick beröm men sålde inget vidare till att börja med, utgiven som den var i två dyra band. Men billigare utgåvor förändrade saken. Buddenbrooks har vid det här laget både sålt i miljoner och gått som tv-serie. 
   Här i Sverige är den senast utgiven i praktisk storpocket, i hyllad översättning av Ulrika Wallenström.