Tunnelmöte slutade i uttåg i protest
Det tunnelsamråd i Båstad dit Banverket bjudit allmänheten för den senaste informationen kring tunnelbygget genom Hallandsåsen blev istället till en kraftfull manifestation från de boende på åsen. Runt 35 boende och lantbrukare från Lya lämnade i protest tunnelmötet redan efter en knapp timme.
– Banverket vet vår uppfattning men struntar i den. Banverket påpekar ständigt att man agerar på uppdrag av riksdag och regering, men det ingår väl inte i uppdraget att ödelägga Hallandåsen och köra över lokalbefolkningen, säger Staffan Seeberg, som ingår i aktionsgruppen Rädda Lya.
– Vi har fått nog, för vår del behövs inga fler så kallade samråd.
Efter de manifesterande orden reste sig helt sonika boende och lantbrukare som bor i Lya uppe på åsen och lämnade Banverkets samrådsmöte i Strandsängsskolans aula. Frågan är om förhållandet mellan en boendegrupp och Banverket har varit mycket frostigare sen giftskandalen för sex år sen.
Tord Abelin äger Korröds mölla på åsen och var en av dem som tågade ut från samrådsmötet
– För mig är det helt naturligt för vi har deltagit i en massa år i möten. Vi hör samma sak varje gång, vi hör samma ursäkter varje gång. De samrådsmöten som vi ska kräva nu är att vi ska få ha samrådsmöten med våra politiker. För det är de som sviker oss. Det är våra politiker i Båstad som gång efter annan med mjuka ryggar går Banverkets väg.
Genom bygglovstillstånd?
– Javisst, de kan ju hitta på vad som helst, säger Tord Abelin ägare till Korröds mölla på Hallandsåsen.
Banverkets projektchef Christer Möller visade också viss förståelse för manifestationen, men tyckte det var tråkigt och arrogant mot de andra mötesdeltagarna att gå därifrån.
– Det är alltid tråkigt när sådana här manifestationer sker. Vi hade ju bjudit in den här gruppen för att de själva skulle få framföra sin uppfattning och att på något sätt tycker jag att det är lite nonchalant emot andra som sedan berättar att man bara är mån om att framställa sin egen sak och sedan går man. Det är lite tråkigt, säger Möller.
Man lägger fram argumentet att det är lönlöst att diskutera med Banverket, att man inte får gehör för sina åsikter?
– Att projektet genomförs även om det finns människor som är emot det tycker jag ingår i demokratin. Det är ett projekt som är beslutat politiskt.
– Däremot tycker jag att det är vår skyldighet att ha en så bra dialog som möjligt med människor som bor omkring för det finns ingenting som säger att vi ska störa mer än precis nödvändigt, säger Christer Möller, Banverket.
Roger Bengtsson, SR Kristianstad
roger.bengtsson@sr.se