honduras

"Kuppmakarna själva måste drabbas"

I Honduras försöker kuppregeringen att tysta de kritiker som vill ha tillbaka den avsatte presidenten Manuel Zelaya. Zelaya själv har vädjat till FN:s generalförsamling om hårdare tag mot kuppregeringen - men det tycks råda delade meningar om vilka åtgärder som efterfrågas.

Vice jordbruksministern Efraín Figereoa är en av de få medlemmarna i den avsatte Manuel Zelayas regering som man kan stöta på, på Tegucigalpas gator. Och han säger att han blev nästan lycklig när han fick veta att USA häromdagen utvisade kuppresidenten Roberto Michelettis dotter.

– -Det är den typen av åtgärder, som behövs säger han. Sådana som direkt drabbar kuppmakarna personligen.

Många i Honduras tror annars att om bara USA tog i lite hårdare så skulle kuppregeringen falla nästan med en gång. Och i demonstrationer stöter man ofta på folk som menar att den enda lösningen är att FN skickar hit trupper.

– Gör som i Haiti, säger de.

Men Efraín Figeroa tror inte på den typen av lösningar. Han menar att det internationella samfundet redan har vidtagit en rad relativt effektiva åtgärder: Den diplomatiska isoleringen, bistånd och krediter som har frusits och, inte minst, att USA har dragit in visumet för kuppmakarna och deras famljer. Att det är på allvar fick alltså Michelettis dotter erfara häromdagen.

Men Efraín Figeroa är tveksam om det är ett effektivt vapen att dra in bistånd.

– Det, säger han, är något som mer drabbar vanliga honduraner, än kuppmakarna.

Vad som behövs, säger han, är en bojkott av kuppmakarnas företag, det gäller att komma åt det som de värderar högst deras pengar.

Att stänga kuppmakarnas bankkonton i USA, det - säger Efraín Figeroa och skjuter leende upp sin bredbrättade hatt - det skulle vara det effektivaste sättet att göra dem riktigt, riktigt möra.

Lars Palmgren, Tegucigalpa
lars.palmgren@sr.se