Malmö/Landskrona

Många vill ha hjälp med affärerna

Nystartskontoret i Malmö som slog upp dörrarna i maj har fått en hektiskt start. Kontoret specialiserar sig framförallt på att hjälpa unga och människor med utländsk bakgrund att starta egna företag och trycket på att få vägledning har varit stort.

Rickard Grönkvist som vill starta en egen firma inom formgivning, illustration och fotografi är en av dem som får hjälp på Nystartskontoret

– Jag hade kommit rätt långt, men det fanns fortfarande en del frågor om till exempel budget. Jag är inte så bra på siffror så det var tacksamt att få hjälp med, säger Rickard Grönkvist som vill starta en egen firma inom formgivning, illustration och fotografi och är en av dem som får hjälp på Nystartskontoret

Nystartskontoren kom till efter ett initiativ från regeringen och finns i nio kommuner som anses behöva särskild hjälp med att få ut vissa grupper i eget företagande, i Skåne så finns det förutom i Malmö även kontor i Landskrona.

– Vi gör det enklare för företagen att hitta rätt i den här starta eget djungeln, sammanfattar projektledare Elisabeth Persson uppdraget.

Elisabeth Persson jobbar på Nystartskontoret tillsammans med coachen Mikael Toldbo, kontoret öppnade i maj och trycket på att få hjälp att starta eget har varit kraftigt.

– Mikael är nästan helt fullbokad och även Malmö Nyföretagarcenter har mycket att göra så då kan vi hjälpa till att avlasta dem, säger Elisabeth Persson.

Vilka är de vanligaste frågorna ni får av folk som kommer hit?

– Hur ska jag sätta igång? Vilka myndigheter ska jag först kontakta? Hur går det till att få starta eget bidrag?

Nystartskontoret drivs som ett projekt till och med nästa höst, men Elisabeth Persson hoppas på en fortsättning.

Rickard Grönkvist har kommit ganska långt i sitt arbete med att starta eget och hoppas kunna få igång sitt eget företag snart.

– Nu är jag klar med affärsplanen så den behöver bara skickas iväg. Sen får jag bara vänta och hålla tummarna för att jag ska få stöd.

Så när hoppas du att företaget är igång?

– Jag räknar med slutet av oktober, säger Rickard Grönkvist.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se