Vågorna slog in en kilometer över land

Den tsunami som drabbade örikena Samoa och Tonga i Stilla Havet i natt har krävt minst 113 människoliv och dödssiffran befaras stiga.

Från de låglänta områdena runt Samoas huvudstad Apia har människor flytt uppåt. Det är trångt här uppe vid sjukhuset, med alla flyktingarna och alla de skadade, berättar den lokala radions reporter för BBC.

Vågor som var upp emot sex meter höga slog ända upp till en kilometer in över land på Samoa och amerikanska Samoa, som ligger strax intill i Stilla Havet. Det kom fyra vågor, säger amerikanska Samoas guvernör Togiola Tulafano, nummer två och tre var de värsta.

Tv-bilderna visar hur byar har förötts, hus slitits sönder och bilar kastats upp i träd, men det finns platser dit varken tv-kameror eller telefonförbindelser har nått och det finns rapporter om byar där nästan vartenda hus har dränkts. Det kommer att ta tid innan hela omfattningen av förödelsen står klar. Många människor befaras ligga begravda under sandmassor.

I Samoa har ett populärt område med semesteranläggningar ödelagts totalt och bland de döda där finns två turister från Australien.

Agneta Ramberg
agneta.ramberg@sr.se