Krav på id-märkning av katter kan komma
Alla svenska katter kan i framtiden komma att märkas. Efter krav från flera håll på bättre kontroll över alla lösspringande katter diskuterar jordbruksdepartementet nu om ägaransvaret kan bli bättre.
Linda Andersson är djurskyddsinspektör i Jönköping och hon ser gärna en skärpning av kattägarnas ansvar.
– Vi får in väldigt mycket anmälningar på just vildkatter och att folk inte har hand om sina katter riktigt. Att de inte har tillsyn på dem och att de springer över till grannarna, säger Linda Andersson.
Är det sånt som orsakar grannbåk till och med?
– Det händer att vi får folk som är irriterade som ringer.
En miljon katter i Sverige
Det finns omkring en miljon katter i Sverige. De flesta rör sig ganska fritt utan att ägaren har full kontroll över var katten är.
Det är i samband med en statlig utredning kring hundägares ansvar som nu också katterna kommit på tapeten. Flera remmissinstanser ansåg nämligen att kattägare som tar för lätt på sitt ansvar kanske till och med är ett större problem än oseriösa hundägare. Jordbruksdepartementet ska därför nu se över också den frågan, för att eventuellt komma med förslag om något år.
Inget koppeltvång
Att införa koppeltvång tror få bedömare på, men ett tydligare ansvar för ägaren och dessutom en obligatorisk märkning av katten är delar som nu ska diskuteras.
Nanna Åkerlund-Denneberg är veterinär på djursjukhuset i Jönköping och själv kattägare, och även hon skulle gärna se en bättre kontroll av katterna .
– På sätt och vis ett större ansvar för sin katt. Sedan går det ju inte, katter är ju djur som går lösa och sköter sig själva ute så då skulle man ju i så fall bara ha strikta innekatter. Men det är ju lättare att identifiera katten om den försvinner om den är id-märkt.
Du är ju själv kattägare, har du märkt din katt?
– Ja, hon är tatuerad i örat. Vi passade på och id-märka när hon var sövd för kastration, det är ju bra att göra det samtidigt.
Har du koll på var din katt håller hus?
– Inte när hon är ute, nej. Men hon kommer när man ropar, det är alltid något, säger Nanna Åkerlund- Denneberg, veterinär och kattägare.
Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se