Dyrt med omskärelse av pojkar - billigare att åka utomlands

Landstinget Västmanland ska erbjuda omskärelse av pojkar för att undvika så kallad "köksbordskirurgi". Men prislappen på 4 000 kronor kan komma att avskräcka många. Få kommer att välja landstinget, tror imamen Mahmut Ongun i Västerås. Det kan till och med bli billigare att åka utomlands och göra ingreppet.

Det var i början av juni som landstingsstyrelsen beslutade att sjukvården i Västmanland ska erbjuda omskärelse av pojkar på icke medicinska grunder. Detta efter en rekommendation från organisationen Sveriges kommuner och landsting.

Avgiften för att få en pojke omskuren blir 4 000 kronor, föreslår landstinget.

Majoriteten av alla pojkar som blir omskurna är muslimer, men imamen Mahmut Ongun i Västerås tycker att 4 000 kronor är alldeles för mycket.

Mahmut Ongun uppskattar att Landstinget Västmanland nu erbjuder omskärelse av pojkar för att minska den så kallade "köksbordskirurgin".

Men han pekar på att det är billigare att utföra ingreppet på en privatklinik utanför Stockholm och att det till och med är billigare att göra det utomlands.

Att Landstinget Västmanland tar 4 000 kronor beror på att ingreppet endast kommer att utföras under narkos på barn som har fyllt tre år. Andra landsting har valt att utföra ingreppet på små barn med lokalbedövning, och då blir priset lägre.

Imamen Machmut Ongun tror alltså att få kommer att välja Landstinget Västmanland.

Även landstingsrådet Birgitta Andersson ser en risk att många väljer andra alternativ.

Staffan Andersson
nyheterna.vstm@sr.se