Pintobönor i gott sällskap

I Meny vecka 44 2003
4 port 300 g pinto- eller vita bönor 1 pkt frysta broccolibuketter (300 g) 3 morötter 2 purjolökar 1 röd paprika 1 gul paprika Salladssås: 1 äggula 1 msk pressad citronsaft 2 tsk dijonsenap ¾ dl rapsolja 1-1½ tsk salt ½ krm nymald svartpeppar 2 dl lätt crème fraiche eller gräddfil Blötlägg och koka bönorna. Koka broccolibuketterna nätt och jämnt färdiga i lättsaltat vatten (1 tsk salt per liter vatten). Häll av dem och spola med kallt vatten. Låt dem rinna av. Skala morötterna och skär dem i slantar. Skölj purjolöken och skär den i ca 2 cm långa bitar. Koka morötter och purjolök var för sig i lättsaltat vatten. Låt ett litet tuggmotstånd finnas kvar i de kokta grönsakerna. Häll av vattnet och låt grönsakerna kallna. Dela och kärna ur paprikorna och skär dem i bitar. Rör ihop bönor och alla grönsakerna i en skål. Blanda äggula, citron och senap till såsen. Droppa i olja under ständig vispning. Smaksätt med salt och peppar och vänd ner créme fraiche eller gräddfil. Häll såsen över salladen och blanda väl. Servera med ett gott rågbröd att bryta av.