Polisens insatsarbete, skuggbudget och fotbollshot

16.00-16.45

Polisens insatsarbete
24-årige Johan lämnade en fest i Gamlestan, men kom aldrig hem igen. Han dog på Östra sjukhuset i Göteborg dit han förts medvetslös i handfängsel av piketpolisen. Trots flera vittnen om polismetoder som anses som farliga och rättsläkare som slår fast att det som hände vid polisomhändertagandet orsakade Johans död så har ingen ställts till svars, och förundersökningen är nedlagd. Var går gränsen när polisens insatsarbete leder till dödsfall? Reportage av Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco.

Samtal med Björn Ericson, chef för enheten för polismål, och Mikael Liljeqvist, bror till den omkomne Johan.

17.00-17.45

Skuggbudgeten
Idag presenterade de röd-gröna oppositionen sina förslag till skuggbudgetar. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokratrena är eniga om att de vill ge mer pengar till kommunerna än regeringen och de vill att det ska betalas med höjda skatter. Reportage av Pontus Mattsson Samtal med Thomas Östros (S) och Stefan Attefall, finanspolitisk talesman (KD) och Sven Siverbo, docent offentlig förvaltning, Handelshögskolan i Göteborg.

Militärtjänst som murvakt
Det är ju tjugo år sedan Berlinmuren föll i år. Den restes 1961 för att hindra människor från Östtyskland att rymma till Västtyskland, och det var vakterna på muren som skulle se till att ingen kom över. När muren föll hade minst 136 personer dött i försök att rymma över. Vi ska få träffa Jan Steffen som gjorde sin militärtjänst som murvakt mellan oktober 1987 och december 1989, under den kaotiska perioden för murens fall. Reportage av Märta Myrstener.

Mer hotfullt inom fotbollen
Hammarbys ordförande såg sig igår tvungen att lämna sitt jobb efter dom hot som han fått på sistone. En seger för dom som använder hot som påtryckning. Hur ska fotbollsklubbarna förhålla sig till sina kriminella supportrar, dialog eller tystnad? Hör Bosse Johansson, ordförande i Elfsborg och Föreningen Svensk Elitfotboll, Magnus Utvik som hejjar på Hammarby och fotbollsbloggare Marcus Birro.

Fysikpriset
Nobelpriset i fysik tilldelades i år tre personer som gjort upptäckter som förändrat vårt vardagsliv. Amerikan-britten Charles Kao får priset för utvecklingen av optiska fiberkablar, en förutsättning för internet. Amerikanerna Willard Boyle och George Smith delar priset för en upptäckt som lett fram till våra digitalkameror. Gäst i studion Anne L´Huillier, professor i atomfysik och ledamot i Kungliga vetenskapsakademien.

Programledare: John Chrispinsson och Helén Palmqvist Novik
Producenter: Magnus Westberg och Lisa Sofia Larsson

magnus.westberg@sr.se  lisa_sofia.larsson@sr.se