Dyr affär att starta eget apotek

Sedan 1 juli i år har det varit möjligt att öppna privata apotek i Sverige. Men nyetableringarna går trögt. Ett viktigt skäl är att IT-kostnaderna för nya apotek är avskräckande höga för mindre entreprenörer.

Statliga Omstruktureringsbolaget, som sköter omstruktureringen av apoteksmarknaden, har handlat upp ett IT-system som kostar flera hundratusen kronor.

Det är alldeles för dyrt, säger Laila Ibrahim Bengtsson, som vill öppna ett nytt Apotek norr om Stockholm.

– Det är helt omöjligt, jag kan inte ens få låna på en sådan här budget, det finns ingen bank som kan tänka sig att låna till mig, säger hon.

Vad skulle vara en skälig IT-kostnad som du tror att ditt apotek kan bekosta?

– Engångskostnaden kan vara upp till 50 000, månadskostnaden skulle kunna ligga mellan 2 000-5 000. Det tycker jag är skäligt.

Laila Ibrahim Bengtsson är farmaceut och driver två hälsokostbutiker norr om Stockholm. I den ena butiken vill hon komplettera med ett apotek, men kostnaderna för IT avskräcker.

IT-systemet måste vara godkänt av Läkemedelsverket och det enda system som är tillgängligt just nu kommer från statliga Apoteket, ett bolag som ska kvarstå i bantad form efter omregleringen av apoteksmarknaden.

Nya apotekare måste alltså köpa den framtida konkurrentens system och betala 300 000 kronor i engångskostnad och en årskostnad på omkring 800 000 kronor.

Upphandlingen av statliga Apotekets system har skötts av Omstruktureringsbolaget, som sköter övergången till den nya konkurrensutsatta apoteksmarknaden.

Omstruktureringsbolagets vd Eva-Britt Gustafsson säger i kontakt med Ekot att det är möjligt för flera små apotek att samarbeta om IT-systemet och därmed minska kostnaderna.

Men under tiden försenas starten för de små apoteken och det är mycket tveksamt om IT-kostnaden kan komma ned till vad Laila Ibrahim Bengtsson ser som en rimlig nivå.

– Det finns andra kostnader också, det är inte bara IT-systemet.

Vad skulle det betyda för dig om din start fördröjs av IT-systemet och större konkurrentkedjor kan starta före dig?

– Det kan betyda att jag inte har möjlighet att starta överhuvudtaget, så fort de stora kedjorna tar över så har man svårare att starta själv.

Lennart Axelsson, förbundsdirektör på Sveriges Farmaceutförbund, menar att Laila Ibrahim Bengtsson bara är en av många små apoteksentreprenörer som hindras att dra igång sin verksamhet på grund av de höga IT-kostnaderna.

– Det här skapar ett problem vilket innebär att de som i dag sitter med färdiga butiker eller vill öppna inte har en möjlighet att bedriva apoteksverksamhet.

Niklas Johansson
niklas.johansson@sr.se