p1-morgon

Motståndet mot Afghanistan-kriget växer

I dag är det åtta år sedan USA anföll Afghanistan för att störta talibanerna från makten och bekämpa terrornätverket al-Qaida. Men kriget fortsätter med ökat antal dödsoffer. President Obama väntas inom kort presentera en ny militär strategi för insatsen. Samtidigt blir motståndet mot kriget allt större i USA.

Installation utanför Vita Huset i Washington i protest mot kriget i Afghanistan. Mer än 860 par soldatkängor symboliserar de amerikanska soldater som dödats i kriget sedan 2001. Foto: Ginna Lindberg/SR

Elaine Brower har famnen full av blommor, hon virar försiktigt av den prasslande plasten kring rosa och vita nejlikor. Vi vandrar på det stora gräsgröna fältet ett stenkast söder om Vita husets järnstaket, en stor gräsplan som tillfälligt förvandlats till en sorts slagfält. Runtomkring oss står mängder av skor, en antikrigsorganisation har ställt upp svarta soldatkängor i långa rader, ett par för varje amerikansk soldat som stupat i Afghanistan.

Fler än 860 amerikanska soldater har dödats i Afghanistan sedan kriget startade 2001, liksom tusentals afghanska civila. Det här året har varit det blodigaste hittills för amerikansk militär i Afghanistan, så sent som i lördags dödades åtta unga amerikaner när talibaner slog till mot en militärbas på gränsen mot Pakistan. Så gott som dagligen kommer rapporter om nya offer i ett krig som blir alltmer impopulärt i USA.

Elaine Brower sticker ner en rosa nejlika i skaftet på en blanksliten soldatkänga och säger att hon är både arg och rädd. Arg på president Obama som driver kriget vidare, och livrädd för att hennes egen son ska bli ett av krigets offer.

Sonen, 28-årige James Brower har redan tjänstgjort två vändor i Irak och en period i Afghanistan, nu väntar han på att bli inkallad igen. Hans mamma säger att hon minns hur det var förra gången när han ringde från militärbasen i Afghanistan och hon hörde bomberna i bakgrunden.

Just nu är 65 000 amerikanska soldater på plats i Afghanistan men efter åtta års krig är terrornätverket al-Qaida långt ifrån besegrat, och talibanerna flyttar fram positionerna. Den amerikanska strategin måste omprövas, och president Obama står inför ett val som kan bli avgörande.

Ett alternativ är att förstärka kraftigt, ytterligare 30 000-40 0000 soldater behövs för att uppdraget i Afghanistan inte ska misslyckas, hävdar den högste militäre befälhavaren, Stanley McChrystal.

Ett annat alternativ är att tvärtom krympa styrkorna, och avgränsa uppdraget så att man bara fokuserar på att bekämpa al-Qaidaceller, ett alternativ som bland andra vicepresident Joe Biden sägs förorda.

Ett tredje alternativ vore att USA drar sig ur Afghanistan. Det är inte aktuellt, har Vita huset förklarat. Men den växande anti-krigsrörelsen hävdar att ett tillbakadragande vore det rimliga.

– Obama borde lyssna på folket, säger Geoff Millard, ordförande i en av de mest tongivande antikrigsorganisationerna, Irakveteraner mot krig.

Opinionen mot kriget växer och nu är en majoritet av amerikanerna motståndare till den militära insatsen i Afghanistan (58 procent enligt senaste mätningen i CNN).

Kriget i Afghanistan börjar alltmer likna kriget i Irak, eller Vietnam, hävdar många i anti-krigsrörelsen, bland dem Gilda Carbonaro. 

– Problemet är att syftet med kriget är otydligt, och att det saknas en strategi för att dra sig ur. Det här är ett krig vi aldrig kan vinna, säger Gilda Carbonaro och tittar ut över fältet med soldatkängor i snörräta led.

Hon förlorade sin son i kriget i Irak. Alessandro Carbonaro var 28 år när han dödades i strid.

– Vi offrar soldaters liv i orättfärdiga krig, i krig som vi inte förstår syftet med, säger hon.

Inom de närmaste veckorna ska president Obama välja väg, ökad militär insats eller ett förändrat uppdrag. Bara ett är säkert, enligt hans försvarsminister Robert Gates: USA kommer inte att lämna Afghanistan.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se