Många rumäner kämpar för högre lön

I Rumäniens huvudstad Bukarest protesterar minst 20 000 offentligt anställda från hela landet med krav på höjda löner, Men för att gå Internationella valutafonden till mötes vill regeringen i stället frysa lönerna.

– De vill inte ge oss en lön som vi kan leva på, säger Andrea förskolefröken som åkt från en liten stad åtta mil från Bukarest för att delta i protesten mot regeringens krisprogram.

Fackförbund från sjukhus, hälsocentraler, skolor och statligt eller kommunalt anställda anländer i grupper till Viktoriatorget., Protesten växer i takt med att fler kommer. Deras krav är fördubblad minimilön till 2010.

Regeringen, med premiärminister Emil Boc i spetsen, vill i stället frysa lönerna fram till 2011. Demonstranterna kräver att Bloc och hans finansminister avgår. Det kravet har oppositionen också ställt, med misstroendeförklaring. Det röstar parlamentet om nästa vecka.

För regeringen är frysta statslöner och tio dagars påtvingad ledighet utan lön ett sätt för staten att klara valutafonden IMF:s krav för att få ett mångmiljardlån.

Lönerna i Rumänien för statligt anställda ligger mellan 200 och 300 euro. Särskilt lågt är det för dem som jobbar utanför Bukarest i mindre städer, som Andrea.

– 800 lei får vi i lön, säger hon. Det är lite mindre än 200 euro. En lön som de inte kan leva på.

Maria Persson Löfgren, Bukarest
maria.persson_lofgren@sr.se