Klart med ny styrelse för Apoteket

Uppdaterad: 17:51
Ordförande i Apotekets styrelse blir klädföretaget Kapp-Ahls vd Christian W Jansson. Styrelsen har utsetts vid en extra bolagsstämma i dag.

- Apoteket ska gå igenom en komplicerad process, nämligen att man ska avyttra två tredjedelar av sin verksamhet. Och det kommer att vara väldigt svårt att upprätthålla den servicegrad som man vill hela vägen mot konsumenten under den här processen. Och det blir viktigt att man klarar det. Sedan som är kvar av Apoteket, de 350 apoteken, de ska vi utveckla, expandera, både nationellt och internationellt, säger den nye styrelseordföranden Christian W Jansson.

Det var för drygt två veckor sedan som Apotekets förra styrelse fick sparken. Den hade just fått nya direktiv för sin verksamhet av regeringens omställningsbolag Apoteket omstrukturering AB - direktiv som de ansåg gynnade Apotekets konkurrenter och begränsade bolagets utveckling. Bland annat hamnade Apotekets planerade samarbete med ICA på is.

Och i dag blev det alltså klart att Kapp-Ahls vd Christian W Jansson blir ny ordförande i Apoteket AB. Med i styrelsen är också Tele2:s förre vd Lars Johan Jarnheimer, Claes Olssons förre vd Gert Karnberger, Kristina Schauman som varit finanschef i Carnegie och OMX och Elisabeth Wenzlaff som är chefsjurist vid Volvo personvagnar.

Och socialminister Göran Hägglund säger att den nya styrelsen vet vad som gäller.

– De personer som ingår i styrelsen har tillfrågats utifrån den situation som de förstås är väl bekanta med. Om de har läst varje detalj vågar jag inte ha någon uppfattning om. Men de är väl medvetna om uppdragets innebörd.

Och Apotekets nye ordförande Christian W Jansson säger att den nya styrelsen har mandat att förändra bolaget.

- Det finns en restriktion och det är att samarbetet med ICA inte får lov att inledas förrän ett år efter att utförsäljningen har skett.

Så det samarbetet kommer att ligga på is tills dess men kommer att starta då?

- Det vet jag intet om, jag kan inte uttala mig om det.

Apotekets monopol på att sälja läkemedel upphörde den första juli i år. Just nu pågår en process där landets apotek - uppdelade i olika grupper kluster - ska säljas ut. När de slutliga köparna kommer att presenteras vill inte Göran Hägglund säga i dag.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Samarbete med SR Västerbotten