Danska 12-åringar kan få fotboja

Uppdaterad: 15:18
I Danmark ser det ut att bli möjligt att hålla barn från och med 12 års ålder i husarrest. Enligt ett förslag som den danska regeringen presenterar i dag skall man kunna sätta elektronisk fotboja på barn som uppträder kriminellt. Och den allmänna straffmyndighetsåldern sänks till 14 år.

14-åringar kommer inte att sitta i fängelse tillsammans med förhärdade brottslingar. Men de kommer att mötas med fasthet och konsekvens, sa den danske justitieministern Brian Mikkelsen när han i dag presenterade regeringens plan som har fått namnet "En ny start för kriminella unga".

I planen ingår bland annat möjligheten att sätta elektronisk fotboja på barn från och med 12 års ålder och placera dem i husarrest.

Fotbojan skall fästas på barn och ungdomar som bryter mot regler som sociala myndigheter och polisen kan ålägga unga som begår brott.

Tankegången bakom den här planen mot ungdomsbrottslighet är att om man är tillräckligt gammal för att begå brott så är man också gammal nog för att straffas.

Unga kriminella är ett ökande problem i Danmark. Allt fler minderåriga hamnar i klammeri med rättvisan. Oftast handlar det om snatterier men också våldsbrotten har ökat kraftigt. Våldsbrott som begås av barn mellan 10 och 14 år steg från 200 brott år 2000 till nästan 550 brott 2007.

Under den här perioden dödades också sex personer av minderåriga. Och medlemmar i olika kriminella gäng anklagas ofta för att låta till exempel yngre syskon sälja narkotika eller hålla vakt när de själva begår brott.

Den politiska oppositionen i Danmark protesterar redan mot de nya signalerna från den borgerliga regeringen om hårdhandskar mot barn och ungdomar.

– En osedvanligt dålig idé, säger socialdemokraternas rättsexpert Karen Haekkerup, som lovar att riva upp en sådan här lag om det blir ett maktskifte i Danmark.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se