Liatorp

Anställda sa nej till kort arbetstid

Fackförbundet IF Metall hade kunnat rädda flera jobb på Swepart i Liatorp om medlemmarna hade sagt ja till företagets förslag om att fortsätta med fyradagarsvecka med 90 procent av lönen, men medlemmarna röstade nej.

– Priset kan bli högt om vi frivilligt  börjar sänka lönerna. I de centrala förhandlingarna har arbetsgivarna redan börjat tala om att inte släppa igenom  höjda löner, säger Håkan Pettersson, IF Metalls talesman på Swepart.

Total varslas nu 37 personer på Swepart i Liatorp, 33 arbetare och fyra tjänstemän. IF Metall hade kunnat rädda 14 jobb om man gått med  på att bara jobba fyra dagar per vecka.

– Väldigt många medlemmar räknar med att de nu riskerar att bli uppsagda, men det har man köpt.  Det är företaget som hade tjänat på att minska arbetstiden inte de anställda.

Men om företaget tjänar på det så gynnar det väl också de anställda?

– Nej, det håller jag inte med om.

Om Sweparts företagsledning istället slopat alla varsel, menar Håkan Pettersson, hade nog medlemmarna varit mer välvilligt inställda till att arbeta fyradagarsvecka.

Swepart vd Lars Kindesjö är bekymrad för trots att det just nu ser lite ljusare ut på marknaden går det inte att behålla all personal.

– Vi startar från en så låg nivå att det kommer att dröja flera år tills orderinflödet är på den nivån som ger full sysselsättning.

Hur reagerade du på fackets nej?

- Jag är besviken för att jag tycker att det är tråkigt att säga upp folk, säger vd Lars Kindesjö.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se