Svensk film riskerar stå utan finansiering

Det kan bli stopp för filmstödet om drygt ett år. Det är konsekvensen av att utredaren Mats Svegfors och kulturdepartementet inte har lyckats få filmbranschens parter att förlänga det nuvarande filmavtalet.

Det nuvarande filmavtalet går ut den sista december nästa år och om avtalet inte förlängs finns inte längre något svenskt filmstöd. 

Enligt Mats Svegfors innebär det svåra konsekvenser för den svenska filmproduktionen.

– Då blir det väldigt, väldigt dåligt för svensk film. Då försvinner mängder av pengar från svensk filmproduktion, säger Mats Svegfors.

Mats Svegfors föreslår ett helt statligt filmstöd om inte parterna inom filmbranschen kan komma överens.

Men det statliga stödet hinner inte bli klart till dess att filmavtalet går ut. Mats Svegfors har gjort stora ansträngningar för att få parterna att förlänga avtalet men misslyckades.

Kulturdepartementet fortsätter nu ansträngningarna att få till ett förlängt avtal.

Det är regeringens och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths fel att det ser ut att bli ett avbrott i finansieringen till svensk film säger.

Det säger förre socialdemokratiske kulturministern Leif Pagrotsky. Filmutredningen borde ha gjorts i god tid innan filmavtalet löper ut säger han.

– Risken är att filmen står utan finansiering av nya produktioner och att svenska barn inte kan växa upp med svenskspråkiga filmer på bio. Det blir inte mer några få filmer som inte är amerikanska som går att finansiera. Det är skräckscenariot som jag hoppas går att undvika, säger Leif Pagrotsky.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se