Örnsköldsvik

Avtalsrörelsen närmar sig

Nästa år ska tre fjärdedelar av arbetstagarna få nya avtal och från fackligt håll befarar man extra tuffa tag från arbetsgivarna på grund av den ekonomiska krisen.

– Många kommer hänvisa till den höga arbetslösheten och att den kommer bli större om man höjer lönerna, säger Anders Ovemar, Metalls ordförande, Höga kusten.

Det har redan på flera håll slutits avtal mellan arbetsgivare och fackförbund, som inneburit att anställda gått ned i arbetstid och fått sänkta löner. Allt för att rädda jobben. Det har bland annat skett på Hägglunds Drives i Mellansel, utanför Örnsköldsdvik.

Rune Nyström jobbar där och han tror att det kan bli en tuff avtalsrörelse.
– Jag tycker att lägsta lönen ska upp men att få löneförhöjningar tror jag blir jättesvårt men det hoppas jag på ändå, säger han.

Runes kollega Maja Lundberg håller med.
– När det finns lite jobb är det svårt att få ut mer pengar, säger hon.

Enligt LO-ekonomerna är krisen främst en efterfrågekris och inte en lönekostnadskris, vilket bland annat framgår av snabba produktionsfall. De menar därför att lönerna inte har en avgörande roll för bekämpningen av krisen och därför finns det möjlighet för löneökningar i storleksordningen 2,5 - 3,5 procent.

Kjell Sjödin, ordförande i Kommunal Västernorrland, hoppas att de får igenom krav på högre löner.
– Även i dåliga tider förtjänar våra medlemmar en löneökning, säger han.


Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se