Müller får Nobels litteraturpris

Uppdaterad 16:16
Det blir den rumän-tyska författaren Herta Müller som får Nobels litteraturpris i år. Prissumman är på tio miljoner kronor.

Carin Franzén är docent och litteraturvetare på Linköpings universitet och så här säger hon om akademins val.

- Hon är en av de främsta europeiska författarna och skriver ju om erfarenheten av exil, minoritetsfolk, säger Carin Franzén.

Nu blev det ju en europeisk författare igen?
- Ja, man kanske kan anklaga akademin för eurocentrism,men de säger själva att de ger priset för det tidslösa och det universiella i litteraturen säger Carin Franzén.

På grund av sin kritik mot den rumänska regimen tvingades Herta Müller till landsflykt 1987, idag är hon bosatt i Berlin. Vid sidan av sitt författarskap är Herta Müller verksam som lärare vid universitetet i Berlin.

Hon får Nobelpriset i litteratur med motiveringen "som med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap". Prissumman är på tio miljoner kronor.

Herta Müller debuterade 1982 med novellsamlingen Niederungen. Den censurerades i Rumänien, men publicerades två år senare i Tyskland i ocensurerat skick. Hennes senaste roman kom ut i år och heter Atemschaukel (ordagrant Andningsgunga).

– Hon kräver uppmärksamhet men hon är inte en sådan som använder svåra ord, sa akademiens ständige sekreterare Peter Englund. Enligt Englund blev pristagaren överlycklig över beskedet.

Elva kvinnor har tidigare fått litteraturpriset. Den senaste var Doris Lessing, som fick det 2007. Den första kvinna att få ett Nobelpris i litteratur var Selma Lagerlöf, som fick det 1909.