NOBELPRISET 2009

Herta Müller om Nobelpriset: "Kompassen i huvudet hittar inte dit"

Kulturnytts Gunnar Bolin fick tag i Nobelpristagaren Herta Müller 40 minuter efter tillkännagivandet. Under vår direktsändning tutade luren upptagen, men när hon svarade hade hon fortfarande inte förstått vad som hänt.
   – Jag vet att jag fått priset men jag tror inte på det, säger hon till Kulturnytt.

  – Jag vet att jag fått priset men jag tror inte på det, de ringde mig just innan det blev offentligt. För mig betyder det något totalt oväntat, jag kan inte förhålla mig till det, det kommer inte in i huvudet jag är avstängd , kompassen i huvudet hittar inte dit, säger Herta Müller till Kulturnytt.
  – Jag har alltid försökt att beskriva det som har med diktaturen att göra, vad som händer med individen i diktaturen. Vad är skillnaden mellan att vägra och en stilla opportunism mot förövrarna. Varför är en person disponerad att kunna vägra och en annan blir förövare? Litteraturen kan inte förklara men så länge jag skriver så söker jag efter det.

Allt detta tunga beskriver ni med ett poetiskt språk.
   –
Ja, men det är ju det som får mig att dras till litteraturen och till språket, att med poetiska bilder och något oväntat ta fram något - det är det som ger mig lust att arbeta. Jag hittar bara vad jag söker medan jag skriver, efteråt är det borta. Det är som pantomim. Skrivandet är inte livet, livet vill inte skrivas av, man lever guskelov inte för att bli skriven om.

Vad betyder det för er att det är tjugo år sedan murens fall?
   –
Murens fall var ju enormt viktigt för mig. Men i Rumänien dog ju ett tusen människor de sista åren under Ceauşescu. Jag var ofta dödshotad och trodde inte att jag skulle överleva Ceauşescu, att det gick som det gick med kommunismens fall är ibland lika oförklarligt och svårt att förstå som att jag fått nobelpriset, skrattar Herta Müller. Jag har fått mer lycka än jag förtjänar.

Vad skall man börja med av era böcker?
   –
Kanske mina essäer eller Flackland eller min senaste bok men den finns inte på svenska ännu.

Kommer ni att resa till Nobelfestligheterna i december?
   – Absolut, säger Herta Müller

Gunnar Bolin, SR Kulturnytt
gunnar.bolin@sr.se

TIDIGARE I KULTURNYTT: