9 oktober 2009

Städrocken – ett modemysterium

Städrocken var billig, blommig och populär. Den var allmänt använd av kvinnor i både Europa och USA. I Italien gjordes den dessutom odödlig inom den neo-realistiska filmen under sent 1940-tal. Men ändå är den inte riktigt rumsren inom modehistorien, och märkligt frånvarande i museers klädsamlingar. Om hur det kommer sig berättar vi i veckans STIL.

I programmet berättar vi om hur städrocken, ett enkelt och småmönstrat bomullsplagg med knäppning fram, fick fart då hemmen moderniserades och hushållsarbetet effektiviserades. Vi besöker butiken Greta Ekman på Sibyllegatan i Stockholm där föreståndarinnan Kerstin Wallmark specialiserat sig på rockklänningar, och förklarar poängen med dem.
Vi berättar även om modeskaparen Diane von Furstenberg och hennes framgång med, ”The Wrap Dress”, omlottklänningen. Vi får också veta varför den italienska motsvarigheten till städrock, ”vestaglietta”, fick sådan sprängverkan i filmen ”Bittert ris” från 1949. Och så tar vi oss till Skansen där man finner välbevarade rester av just städrockar, fast i en helt ny form.

Veckans gäst är Tonie Lewenhaupt, dräkthistoriker och författare till flera böcker om mode (och som kommer ut med en ny -- ”Inte bara mode, samhället som modeskapare” -- i mars nästa år).