KULTURCENTER

Namntävling till nytt kulturcenter

Idag startar en namntävling för det samiska kulturcentret som ska byggas i finska Enare. Vinnaren får 1000 euro.

Syftet med kulturcentret är bland annat att skapa utvecklingsmöjligheter för kulturen, språket och näringarna. På centret ska man dessutom sprida information om samer som urfolk.

Kulturcentret ska förvaltas av Sametinget och kommer huvudsakligen att fungera som samernas parlamentshus i Finland. Samtidigt kommer sametinget att hyra ut lokaler till bland annat det samiska utbildningscentret, Enare kommuns biblioteksverksamhet och sameslöjdarnas förening.

Det nya kulturcentret kommer att bli närmare 5000 kvadratmeter stort och kostar 12 miljoner euro, varav EU bidrar med 5 miljoner. Byggnationerna beräknas starta nu till våren och ska vara klart i början av 2012.

Men innan dess ska namnet vara klart på kulturcentret. Därför startar Sametinget idag en namntävling öppen för allmänheten. Fram till och med den nionde november kan man lämna in sitt namnförslag.

Det vinnande bidraget belönas med 1000 euro.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio