Eskilstuna

Tomt i Kjula förlust för kommunen

För några år sedan sålde Eskilstuna kommun en tomtmark i Kjula, nu köper kommunen tillbaka den för 1,7 miljoner kronor mer. En ren förlustaffär, enligt oppositionens Iha Frykman, som menar att kommunen borde ha skrivit i avtalet att köparen måste investera i bland annat en mack på tomten, annars går köpet tillbaka. En sådan överenskommelse gjordes bara muntligen.

– Ja det var ju så det sas i överenskommelsen sen kan man ju vara lite efterklok och konstatera att det hade varit bra om det fanns en återköpsklausul där det hade stått att om ingenting händer på marken inom ett antal år så går köpet tillbaka så skriver vi ju avtalen idag, säger Jimmy Jansson som är socialdemokrat och vice ordförande i kommunstyrelsen i Eskilstuna.

– Så när ni säljer nästa gång så kommer ni att skriva in i avtalet vad ni förväntar er?

– Ja det kommer vi att göra och vi har börjat göra så även när det gäller innerstan när vi säljer mark för exempelvis bostadsbyggnation för att säkerställa att någonting verkligen händer, menar Jansson.

Han menar att det kan vara riskabelt för kommunen att sälja av mark och sen inte ha någon möjlighet att påverka vad som händer på den och därför har man gjort om rutinerna för markförsäljning.

På den aktuella tomtmarken i Kjula som kommunen nu köpt tillbaka planerar man att bygga upp en logistikpark.

– Där finns det goda förutsättningar eftersom det ligger i ett område nära motorväg, järnväg och även flygtrafik, menar Jimmy Jansson.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgård@sr.se