Ranstad

Erfaren uranbygd varnar för gruva

Det går inte att bryta uran ur alunskiffer utan att helt förstöra landskapet. Det menar urankritiska röster från Ranstad i Västergötland. Där syns resterna av Sveriges hittills enda urangruva fortfarande efter flera decennier.

Det går inte att bryta uran ur alunskiffer utan att helt förstöra landskapet. De slutsatserna drar Naturskyddsföreningen i västgötska Falbygden. Samma bolag som nu prospekterar för en urangruva i Oviken i vårt län har väckt uranmotståndet till liv i Ranstad utanför Falköping där stor möda lagts på att sanera en gammal urangruva med samma sorts alunskiffer som finns i Oviken.

Erfarenheter av uranbrytning
I Ovikentrakten vill prospekteringsbolaget Continental Precious Minerals starta brytning av alunskiffer för att utvinna uran. I västgötska Ranstad har man erfarenhet av både uranbrytning och motståndet mot sådan. Och motståndet mot att röra i alunskiffern där har blossat upp igen.
– Skiffern går inte att exploatera utan att förstöra hela landskapet, säger Jan Lindholm som är ordförande i Falbygdens Naturskyddsförening.

I Ranstad bröts den uranbärande alunskiffern i dagbrott under några år i slutet av 60-talet. Spåren efter verksamheten syns här idag i form av industribyggnader, en sjö i dagbrottet och ett 23 hektar stort område där gruvavfallet lagts upp.

Vetot stoppade ny brytning
Under 70-talet blev planerna på ny brytning mer storslagna. Men stötte på hårt motstånd från lokalbefolkning och kommunpolitiker, och uranframställningen avskrevs för gott, trodde man. Samma kanadensiska bolag som provborrar i Storsjöbygden har ansökt om nya undersökningstillstånd också här i bergen.

Det kommunala vetot stoppade verksamheten för några decennier sedan. Och kan kanske göra det igen.
– Om det finns kvar. Det är ju ingen grundlag och en ny riksdagsmajoritet kan ta bort det, säger Jan Lindholm.

Torbjörn Laxvik
torbjörn.laxvik@sr.se
063-160634

Läs mer