Med full koll i östra Kongo

Jag kan inte låta bli att förundras. Trots att jag just nu är i östra Kongo, i en del av ett land som presidenten glömde, med hål i vägarna stora som mindre bassänger och ständiga avbrott i elförsörjningen och tillgången på vatten – ändå tycker jag att jag ser många människor gå omkring med en laptop på armen. Och antalet försäljningsställen för att fylla på sitt telefonkort är fler än det finns livsmedelsbutiker.

Bara det att jag kan checka in på i stort sett vilket hotell som helst och förvänta mig trådlöst Internet och kontakt med hela världen – är en uppfinning lika mycket värd ett fredspris som något annat.

Till och med på de gamla passagerarfärjorna som trafikerar Kivusjön lär det finnas trådlöst Internet på övre däck.

I Goma, där jag senast var i november, hade jag lite svårt att känna igen mig. Hotellet hade installerat nya satelliter och en stolt Gomabo sa: ”Kan du tänka dig, vi har elbelysning i hela stan nu”. Och tillade att ”det är nog tack vare presidenten”.

Först trodde jag att presidenten äntligen har bestämt sig för att göra något åt östra Kongos eftersatthet, men efter 48 timmar i landet inser jag att det är tack vare presidentens besök tidigare i år, inför det så blev det fart på reparationerna.

Precis som resten av Afrika är Kongo ett kontrasternas land. Jag bor på ett hotell drivet av européer. Här har de installerat solpaneler för strömförsörjning även när elen går.