Honduras-förhandlingar går sakta framåt

I Honduras har förhandlingarna mellan kuppregeringen och den avsatte Manuel Zelaya nu pågått i ett par dagar. Rapporterna om hur det gått hittills är motsägelsefulla.

Den avsatte presidenten Manuel Zelayas förhandlare uttrycker en försiktig optimism efter de första dagarnas förhandlingar.

– Vi har enats om fem av de åtta punkter som ingår i det förslag som Costa Ricas president Oscar Arias har lagt fram, säger Victor Mesa, inrikesminister i Manuel Zelayas regering och ledare för hans förhandlingskommission.

Andra talar om en generös och öppen attityd vid förhandlingsbordet som ger anledning till optimism. Men här finns också pessimistiska röster.

Brasiliens representant i OAS, de amerikanska staternas organisation, som fungerar som medlare, har sagt att man står och stampat på samma fläck. "Inga framsteg har gjorts."

Problemet, påpekar han, är att man kan komma överens om det mesta, men så länge kuppregeringen vägrar att gå med på att återinsätta Manuel Zelaya som president, så spelar det ingen roll.

Kuppresidenten Roberto Micheletti har visserligen sagt att han är beredd att avgå, men bara under förutsättning att också Zelaya avstår från alla ambitioner att återinta presidentposten.

Men för det internationella samfundet handlar det inte om den typen gester, utan om principer. Zelaya måste helt enkelt återinsättas allt annat vore att acceptera att de demokratiska principerna sätts ur spel. Men det är alltså just den punkten som kuppregeringen vägrar att acceptera och än tyder ingenting på att den är beredd att backa.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se