Äldre skickas hem istället för att vårdas

Många multisjuka äldre tvingas åka skytteltrafik mellan akutsjukhusen och sin bostad eftersom de aldrig får rehabiliteras på en geriatrisk klinik. Äldre patienter skickas hem trots att de inte klarar sig ensamma hemma.

 Taxichauffören Tassos kör dagligen många äldre.

– Det finns många körningar till sjukhuset och hem, fram och tillbaka. Jag brukar alltid ställa frågan, klarar du vidare, sakta sakta. Jag brukar fråga har du små mattor, du ska inte ha små mattor. Det händer mycket olyckor, du ska inte ha små mattor.

Ulf kör också taxi.

– Det är en stor grupp, det är många som är äldre. jag brukar hjälpa dem nästan in om de har problem.

Taxichauffören Russom oroar sig över hur de äldre han kör, klarar sig hemma sen.

– De behöver verkligen hjälp, man ser det när de kliver in i bilen, att de verkligen behöver hjälp. Några säger så att de borde stanna kvar på sjukhuset. Jag tycker att de borde stanna kvar tills de är helt friska, att de klara sig själva, det tycker jag.

Många anhöriga säger att deras make, maka eller gamla mamma eller pappa skrivs ut för tidigt utan rehabilitering eller skickas hem utan att de anhöriga underrättas. Birgitta Lönndahl är en av dem som fått strida för att hennes mamma skulle få hjälp.

– Hon ramlade en måndag och vi hade kontakt med akutsjukhuset och helt plötsligt på långfredagen var hon hemma igen, utan hemhjälp. Hon klarar sig ju inte själv. Då var de bara att vända och åka till henne och försöka pyssla om henne. Sen märkte vi ju att den mat vi hade lagat hade hon inte ätit. Vi åkte fram och tillbaka. Sen ramlade hon igen och hamnade åter på akutsjukhus, men då stred min bror och jag och hon fick bo på ett korttidsboende och så småningom fick hon ett boende, men det tog lång tid.

Monika Titor
monika.titor@sr.se