Ett liv som tjock

-Jag är inte bara lite mullig. Jag är tjock. Det är ett bra ord.
Lotti Törnros är skådespelaren som för några år sen turnerade runt om i landet med den hyllade och självutlämnande föreställningen "Mitt liv som tjock". 
-Att vara tjock verkar vara bland det värsta man kan vara i vårt ätstörda samhälle.
För sju år sen , när hon blev gravid, slutade hon banta. Hon ser det som en revolutionär handling. Och nu mår hon mycket bättre.
Hör Lotti Törnros samtala med Anna-Brita Lindqvist om den egna skammen, om andras fördomar och om kampen för att få ta plats som den man är.

Lotti Törnros, som var med och grundade Teater Scenario 1996, arbetar just nu med en kommande performance-föreställning om smalhetsnormen.
Den tidigare pjäsen "Mitt liv som tjock" spelade hon 120 gånger runt om i landet mellan åren 2004 och 2006. Det mesta byggde på hennes egna dagboksanteckningar från 7-årsåldern och genom uppväxten. Redan som flicka åt hon mycket och var tjockare än sina klasskamrater.

-Det verkar vara en moralisk plikt att vara smal idag, säger Lotti. Vi som är tjocka ses som ett problem som måste åtgärdas. Vi blir avhumaniserade. Men även tjocka personer kan må bra, vara kompetenta och högpresterande. Det är märkligt att det ska behöva påpekas, menar hon.
 
Lotti Törnros är medlem i föreningen S.M.A.L -"Start marketing all looks".

Från föreställningen ”Mitt liv som tjock”. Av och med Lotti Törnros:
 
Predikanten:
Välkommen.
Välkommen!
Välkommen, du syndiga människa. Kliv in, kliv in bara i helighetens tempel.
Step-Up. Kom in!
Rena dig själv genom svett och böj ditt huvud i skam.
Trappmaskin! Tarppmaskin!
Feta fläsk som är på kroppen förbannat varde ditt namn.
Bränn bort fettet, bränn bort fettet bara! Såsom på magen, så ock på låren.
Ske din vilja, ske DIN vilja! Du bestämmer!
Du har väl bestämt dig? Du väljer! Du väljer!
Pumpa din kropp.
Dyrka Dig. Dyrka Dig!
Stavgång. Skivstång.
Ske Din vilja.


Lotti 32 år:
För två år sedan satt jag i en terapigrupp. Under ett arbete tittade terapeuten rakt på mig och sa enkelt: Jag ser att du är tjock. Jag började gråta av lättnad för det fanns ingen värdering i det. Hon sa högt det som var det uppenbara. Det som ingen annan någonsin berör. Inte högt i alla fall, så jag hör. Inte direkt till mig. Och där och då började jag känna att jag har en kropp.
Det undvikande som jag ägnat största delen av mitt liv till blev plötsligt lagt på bordet.
Jag inser att det inte bara är jag som undviker det faktum att jag är tjock. Alla i min omgivning gör det också. Tillsammans har vi en överenskommelse. Vi pratar inte om att jag är tjock.


I Tendens temavecka: Mat & identitet.