Hovrätten kör över tingsrätt om Ipred

Uppdaterad 15:46
Bevisen mot nätoperatören Ephone räcker inte. Det kom Svea hovrätt fram till i dag. Därför behöver de inte lämna ut uppgifter om en av sina kunder, som flera ljudboksförlag misstänker har fildelat olagligt.

Kristina Ahlinder, vd på Svenska förläggarföreningen:

Bo Wigstrand, vd på Ephone:

Hovrättsrådet Ulrika Ihrfeldt:

Tidigare på P3 Nyheter:


 Vad kommer det här beslutet att innebära? Diskutera!

Ljudboksföretagen var de första som gick till rätten för att få ut information efter att Ipred-lagen gjorde det möjligt den 1 april i år.

Böckerna är skrivna av författare som Liza Marklund, Jan Guillou, Jens Lapidus och Åsa Larsson. Ephone har hela tiden vägrat lämna ut uppgifterna, de menar att ljudboksförlagen inte har tillräckligt bra bevis.

Inte tillräckliga bevis
Svea Hovrätt beslutade i dag att inte tvinga operatören Ephone att lämna ut uppgifterna på en misstänkt fildelare, trots att rätten faktiskt kom fram till att det fanns upphovsrättskyddat material på serven.

Det fanns inte tillräckligt med bevis för att ljudböckerna skulle ha spridits på nätet, så därför slapp Ephone att lämna ut uppgifterna.

Är förvånad
På Svenska förläggareföreningen är man i dag förvånad över att deras förlags bevisning inte räckte till, säger Kristina Ahlinder som är vd där.

– Den bevisningen som vi har tyckt var stark och bra, visar sig inte ha räckt, säger hon.

Hovrätten säger att man inte kan vara säker på att det har spridits till allmänheten, vad säger du om det?

– Jag kan inte kommentera det, men det är uppenbart att på den här servern har alla ljudboksförlagen funnits, alla kommersiella ljudböcker som någonsin tagits fram i Sverige har funnits där. Och de har inte funnits där för en persons enskilda bruk, utan det är tänkt, menar vi, för tillgängliggöra böckerna för en mycket stor mängd människor.

Bo Wigstrand, vd på Ephone, är nöjd när han nu slipper att lämna ut uppgifterna till förlagen.

– Det betyder för alla oss som är ute och surfar på nätet att vi nu kan finnas där och göra det vi hade tänkt att göra och inte vara oroliga för att vi ska bli utsatta för det som den här kunden till oss har blivit utsatt för, säger han.

Ephone har också menat att de inte får lämna ut några uppgifter, eftersom det är emot EU-lagar - men där säger hovrätten att de inte ser det på det sättet.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se