Vaccinet har kommit

På tisdagsmorgonen anlände de första paketen med vaccinationsdoser mot influensan till Sunderbyns sjukhusapotek. Det är 15 500 doser som nu har anlänt och som ska skickas ut till alla delar av Norrbottens län i dag och i morgon.

Totalt kommer en halv miljon doser att komma till Norrbotten, enligt de beställningar som gjorts. Detta sker löpande. Varje person som vaccineras ska få två doser med några veckors mellanrum.

Nästa vecka startar vaccinationerna mot den nya influensan i Norrbotten. Riskgrupper och vårdpersonal är de som kommer att vaccineras först.

Landstingets samordnare för vaccinationerna Rose-Marie Näslund manar alla som kommer till vårdcentraler eller de vaccinationscentraler som ska finnas i Boden, i gamla vårdhögskolan och i Luleå i Kyrkans hus, att ha kläder som lätt går att ta bort från armen så att det går snabbt att ta vaccinet.

– Först ska vi vaccinera riskgrupper och vårdpersonal säger Rosse-Marie Näslund. Jag räknar med att hela befolkningen i Norrbotten ska ha fått åtminstone en av de två doserna vaccin någon vecka in på det nya året. Då ska riskgrupper och vårdpersonal ha fått båda doserna vaccin.

Enligt landstingets smittskyddsläkare ska det vaccin som eventuellt blir över säljas vidare internationellt eftersom det är en bristvara.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se