p3 nyheter

Arbetslösa lärlingar ska fixa miljonprogrammen

Upp till 1 000 arbetslösa bygglärlingar ska få vidareutbildning och sedan jobb genom ett nytt projekt där Arbetsförmedlingen samarbetar med de kommunala bostadsbolagen.

Målet är att få fram mångsidiga hantverkare som kan renovera bostäderna i miljonprogrammen.

Det senaste året har tusentals lärlingar blivit arbetslösa på grund av krisen inom byggbranschen. Samtidigt kommer det snart att behövas massor av mångsidiga hantverkare till renoveringen av miljonprogrammen. Därför har Arbetsförmedlingen kommit överens med de kommunala bostadsbolagens branschorganisation SABO om att fixa en ny chans åt upp till 1 000 personer.

Det handlar om arbetslösa lärlingar inom snickeri, betong och mureri som ska få en 16 veckor lång vidareutbildning hos Arbetsförmedlingen, där de även lär sig golvläggning eller plattsättning, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist.

-- Vår ambition från Arbetsförmedlingens sida - nu har vi 5400 lärlingar utan plats - det är ju att de som går ut gymnasiet också ska ha en lärlingsplats att gå till.

Efter vidareutbildningen ska lärlingarna förhoppningsvis bli erbjudna en plats i något av alla renoveringsprojekt. Platserna ska skapas genom att SABO bara kommer att anlita hantverksfirmor som går med på att även ordna en eller flera lärlingsplatser på sitt företag.

Med duktiga lärlingar, som till exempel kan både snickeri och badrumsrenovering, hoppas SABO att renoveringarna ska gå mycket snabbare än tidigare. Snickarlärlingen Jocke tycker att planen på vidareutbildning låter bra. Han skulle själv vilja ha mer kompetens än bara snickeri.

-- Det är ju bättre om du ska starta eget någon gång i framtiden, då slipper du hyra in folk för plattsättning till exempel, då kan du göra det själv.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se