Italiens välfärdssystem sågas

I Italien attackerade på tisdagskvällen centralbankschefen Mario Draghi landets välfärdsssystem. Bland annat får de flesta arbetslösa i Italien betydligt mindre stöd än i andra europeiska länder, sa han och gjorde flera uttalanden, som går stick i stäv med regeringen Berlusconis politik.

- Vi kommer att få in allt mindre skattepengar till pensionärerna, som blir allt fler, sa Mario Draghi, en internationellt ansedd ekonom, som återvänt till Italien som chef för centralbanken.

Draghi underströk att det brådskar med reformer i det italienska välfärdssystemet, som enligt honom är rörigt och ineffektivt.

Bidrag till arbetslösa italienare varierar beroende på arbetsplatsens storlek, bransch och löneavtalens utformning. Endast 40 av 100 arbetslösa får hjälp, jämfört med 73 av 100 i Spanien till exempel, sa han.

Över en och halv miljon italienare har inte rätt till någon a-kassa och många får inte heller något stöd. Italien satsar bara en tredjedel så mycket pengar på personer utan jobb jämfört med genomsnittet i euroländerna. Vissa får däremot för mycket och sitter kvar på jobb, som inte borde finnas, ansåg Draghi och efterlyste mer rörlighet.

Centralbankschefens ord står mot premiärminister Berlusconis försäkringar, om att ingen har lämnats i sticket under den ekonomiska krisen, och på tisdagskvällen fick han omgående svar på tal av ansvarig minister.

Alla uttalanden vägs på guldvåg dessa dagar efter att premiärminister Berlusconi förlorade sin immunitet mot åtal i förra veckan. Silvio Berlusconi sitter inte löst i sadeln för tillfället. Ingen utmanar honom och hans stridslystnad häromdagen har gått över i en mer segerviss utstrålning.

Men i kulisserna pågår positioneringar bland premiärministerns egna partners inom höger-centerkoalitionen. Ett namn som nämns som möjlig efterträdare är ekonomiminister Guilio Tremonti, men han och centralbankschefen Draghi lär inte ha någon bra relation.

Alice Petrén, Rom
alice.petren@sr.se