SKARABORG

Många gravida röker ännu

Mer än 11 procent av alla blivande mammor i Skaraborg röker. Det visar en folkhälsoundersökning som presenterades i veckan.

Sett över tid har andelen gravida som röker minskat men det är fortfarande en oroande hög nivå på rökningen, menar Gunilla Nordvall som är barnmorska i Tidaholm.

– Ja, det är det absolut. Det här är en väldigt viktig fråga, målet är att ingen ska röka under sin graviditet, i och med att det är en stor risk. En del har jättesvårt att sluta, de kanske har det jobbigt omkring sig och har svårt helt enkelt.

Skaraborg sämre än rikssnittet
Enligt folkhälsoundersökningen röker mer än var tionde blivande mamma i Skaraborg. Det är fler än riksgenomsnittet som ligger på 7,5 procent.

Och allra sämst i statistiken över Skaraborgs kommuner ligger just Tidaholm, där 17,5 procent av alla gravida kvinnor röker.

Åtminstone var det så när undersökningen gjordes. Just nu finns bara ett fåtal rökare inskriva vid mödravårdscentralen, berättar Gunilla Nordvall. Hon menar att de flesta är medvetna om riskerna:

– Ja, det tror jag. De flesta gravida slutar faktiskt att röka när de får veta att de väntar barn.

Skadliga ämnen påverkar fostret
Om man röker under graviditeten får fostret i sig många skadliga ämnen, bland annat nikotin. Det gör att fostret får mindre syre och näring, vilket kan leda till att barnet växer för dåligt och att organen utvecklas sämre.

Rökning under graviditeten ökar dessutom riskerna för missfall, fosterdöd, för tidig förlossning, moderkaksavlossning och plötslig spädbarnsdöd.

"Skaffar man barn får man sluta"
Patricia Kleveland och Nicolina Wassenius från Tidaholm har båda fått barn i år. Och ingen av dem röker. De har heller ingen förståelse för de gravida som fortsätter röka.

– Skaffar man barn får man sluta. Folk vet om riskerna men många har väl svårt att sluta, säger Patricia.

– Det är dåligt att inte alla slutar. Man är gravid så kort tid, då kan man låta bli det. Man vet ju inte vilka risker det för med sig, menar Nicolina.

Stina Banck
stina.banck@sr.se