Politik

Regionpolitiker jobbar för valet

I Västra Götalandsregionen styr folkpartisten Jonas Andersson tillsammans med Socialdemokraterna. Nu skall han reformera den borgerliga alliansen tillsammans med Filippa Reinfeldt.

Alliansen har tillsatt tio arbetsgrupper som skall lägga grunden till ett valmanifest. I hälso- och sjukvårdsgruppen ingår folkpartisten Jonas Andersson, den högste sjukvårdspolitikern i Västra Götalandsregionen - tillsammans med bland andra moderaten Filippa Reinfeldt som är sjukvårdslandstingsråd i Stockholms län.

– Vi brottas med ungefär samma frågor och utmaningar daglig dags så vi har nog en hel del gemensamt och erfarenheter att föra med oss från landstingsperspektivet till den nationella nivån, säger Jonas Andersson.

Stockholmslandtinget betraktas som det mest privatiseringsbenägna landstinget, ser du något problem där?

– Inte för min del i alla fall. Jag tycker det är viktigt med mångfald i vården. Sedan är vi väl flera från många olika partier som ibland tittar på Stockholmsexemplet med lite förundran. De tycks ju alltid driva upp frågor till en rätt hög konfliktnivå mellan majoritet och opposition, och de har ju också ett läge där de byter majoritet ständigt. Men i frågan om en ökad mångfald och flera alternativa vårdgivare i sjukvården som princip så tror jag vi har en likartad inställning, säger Jonas Andersson.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55