Diskriminerande högskoleansökningar

Över fem tusen högskoleansökande har blivit könsdiskriminerade i år, hävdar Centrum för rättvisa, som också menar att 95 procent av dem är tjejer.

Nu stämmer de Lunds universitet för könsdiskriminering.

 Är det här diskriminering? Tyck till!

– Bästa scenariot är att jag kommer in såklart, säger Elin Sahlin som varit med i P3 Nyheter tidigare och berättat hur hon trots högsta betyg från folkhögskolan inte haft en chans att komma in på psykologprogrammet.

För att jämna ut den sneda könsfördelningen bland psykologstudenterna har Lunds universitet nämligen prioriterat killar bland de som haft högsta betyg.

Nu är Elin en av de tjejer som stämmer universitetet.

– Vad jag vill få ut av det här, det är att jag får lika stor chans som alla andra att komma in, säger hon.

Det finns redan ett sånt här fall, där Sveriges Lantbruksuniversitet SLU dömdes att betala 35 000 kronor var till 44 tjejer som aldrig hade en chans att komma in på veterinärprogrammet.

Den domen är överklagad och målet ska upp i hovrätten i november.

– Vårt syfte är inte att driva rättsprocesser mot varje enskild högskola, varje enskild utbildning i det här landet, säger Gunnar Strömmer på Centrum för rättvisa.

– Å andra sidan så händer det ju ingenting, högskolorna drar ju inga egna slutsatser, de slutar ju inte med den här diskriminerande behandlingen.

Bara i år har över 5 000 personer blivit könsdiskriminerade, hävdar Centrum för rättvisa, som också säger att de diskriminerades kön gjort det svårare att komma in - på utbildningar med väldigt många sökanden, som läkarprogrammet.

Men flera av universiteten som pekas ut som de värsta diskriminerarna säger att de bara gör det som står i lagen för högskolor; ser till att fixa jämn könsfördelning.

– Vi följer helt enkelt vårt uppdrag, och tycker att vi har stöd för detta i högskoleförordningen, säger Mats Edvardsson som är chef för studentbyrån på Göteborgs universitet och kritisk till Centrum för rättvisa.

Och Uppsala universitet håller med, säger Einar Lauritzen där.

– Så som vi läser högskoleförordningen så står det att man först i allra sista hand ska tillämpa lottning bland de sökande, och bland de metoder som står innan är just det här med kön vid lika meriter.

Om ni inte skulle ha kön som ett kriterium, ser ni det som att ni skulle bryta mot högskoleförordningen då?

– Ja, vi menar att vi skulle göra det och kunna kritiseras för det.

Och bland de universitet vi har pratat med säger alla att de tänker vänta på hovrättsdomen mot Sveriges Lantbruksunviersitet innan de ändrar hur de antar sökande.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se