norrköping

Manövermiss bakom grundstötning

Uppdaterad 14:28

Det ser ut att ha varit den mänskliga faktorn som låg bakom grundstötningen av ett militärt fartyg utanför Arkösund i går kväll. Det konstaterar örlogskapten Patrik Östlund vid 4:e sjöstridsflottiljen.

Fartyget var på väg till Kiel för att delta i övningen Northern Coasts med tyska marinen och passerade då Gränsösund utanför Arkösund i S:t Annas skärgård.

– På en girpunkt inne i skärgården var man aningen sen med att komma in i giren och för att undvika en olycka gjordes en manöver som med rådande väderomständigheter slutade med att man grundstötte i aktern, berättar örlogskapten Patrik Östlund vid 4:e sjöstridsflottiljen.

Fartyget fick en del skador vid grundstötningen, men enligt Patrik östlund är man mest glad över att ingen människa kom till skada:

– Vi ska se över vad vi kan dra för lärdomar av det här, men vi är väldigt glada och tacksamma över att det inte blev några allvarliga konsekvenser i form av att någon ska ha skadats eller att skadorna på fartyget blev så stora att det hade börjat ta in vatten eller att det blev nåt oljeläckage, säger Östlund.

Fartyget bogseras nu till varvet på Muskö eller i Karlskrona för reparation. När fartyget kan ansluta till övningen i Tyskland är än så länge oklart, enligt Patrik Östlund beror det på när fartyget kommer till varv och på vilka reparationer som kommer att behövas göras.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se