Nu har vaccineringen startat

Under torsdagsförmiddagen gjordes de första influensavaccinationerna i Värmland, först ut var gravida kvinnor.

En av dem som hade kommit till vaccinationscentrum på Kronoparken för att få sin spruta var Malin Lanzer.

– Jag har mindre än tre veckor kvar till min förlossning så det känns bra att hinna med vaccineringen innan, säger hon. Jag har gjort valet att vaccinera av olika anledningar, fortätter hon. Jag ser det som att Sverige har investerat i vaccin, det är gratis, det finns ingen forskning som tyder på att det skulle vara skadligt. Jag gör det för att skydda mitt barn och av solidaritet gentemot andra.

Debatten om vaccinera eller inte vaccinera har gått fram och tillbaka i media de senaste veckorna. En sak som oroat vissa är att det är kvicksilver i vaccinet och att man kan bli förgiftad. Men det finns det ingen anledning till enligt smittskyddsläkare Eva Andersson.

– I en dos finns det 2.5 mikrogram, och det kan man jämföra med vad man får i sig i maten. Vad som är tillåtet enligt WHO är cirka 100 mikrogram per vecka, och ser man vad som är tillåtet i en barnmatsburk så är det tio mikrogram, fyra gånger så mycket. Så jag tycker inte att det finns anledning att oroa sig för det, säger Eva Andersson.

– Det finns få andra argument mot att vaccinera sig. Det enda är om man har en allvarlig äggallergi, då ska man avstå, avslutar hon.

Gustav Larson
gustav.larson@sr.se