Hur blir man en svensk muslim?

24 oktober

Abd al Haqq Kielan fortsätter sin berättelse om hur han tog till sig Islams värld

"Jag kom under mina resor till en stad som heter Fez. Staden är omgiven av enstadsmur. Inga bilar kan komma in genom portarna. Det är som en stad från trettonhundratalet. Men man får ingen museikänsla, där sjuder avliv. Många heliga personer är begravda där och folk från hela världen vallfärdar dit för att ta del av deras andliga välsignelser.

En dag såg jag en väldig port och innanför den skymtade jag i rad efter rad en skog av pelare som försvann in i ett avlägset dunkel.

- Vad är det här för en plats, frågade jag någon. Det är Karaouin-moskén. Den har tolv portar fick jag veta. Sedan tog jag reda på mer.

Den moskén inrymmer världens äldsta ännu fungerande universitet som grundades av en kvinna, redan på 800-talet.

Hit reste folk inte bara från Afrika utan från Europa för att studera. Här grundlades renässansen och upplysningstiden. Här forskades i fysik och kemi, och de kunskaper växte fram har möjliggjort för oss att bygga datorer och resa till månen".

Så inleder Abd al Haqq Kielan sitt program där han fortsätter berätta varför - och hur det gick till - när han tog steget in i islam fullt ut. Då bytte han sitt gamla namn Leif Karlsson till det nya, som betyder ungefär "Verklighetens slav".

Han skulle komma att spela en allt större roll inom den religionen. Han blev imam i sin hemstad Eskilstunas moské och han är orfdörande i Svensk islamisk samling med 15 000 medlemmar. Han arbetar även med den svensk-islamiska akademien och är ansvarig utgivare för tidskriften Minaret.

Producent är Martin Dyfverman, SR Örebro.

Lördag 17 oktober

Vad var det egentligen som fick mig, en mälardaling, att gå från Eskilstuna-modellen av livet till något som kan synas så annorlunda"?

Så inleder Abd al Haqq Kielan sitt första program där han berättar varför - och hur det gick till - när han tog steget in i islam.