VÄSTERBOTTEN

Säger nej till skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen i Västerbotten säger nej till skyddsjakt på den varg som observerats inom Vilhelmina södra sameby. Vargen har inte ställt till med så mycket problem för samebyn, menar länsstyrelsen.

Länsstyrelsens naturbevakare har spårat vargen för en vecka sedan och även hittat avföring som skickats på DNA analys.

Vi har inte nått samebyns ordförande för en intervju men i ansökan om skyddsjakt till Naturvårdsverket skriver samebyn att det på spåren syns hur vargen har jagat renar. Inga rivna renar har hittats, men renhjorden har skingrats och skärrats, enligt samebyn.

 – Länsstyrelsen har svarat i sitt yttrande att man tycker att naturvårdsverket ska avstyrka jakten, de skador och olägenheter som den här vargen kan ha åsamkat samebyn bedöms inte som tillräckligt allvarliga för att motivera en skyddsjakt, säger Johan Nyqvist som är rovdjursförvaltare på länsstyrelsen.

Men samebyn menar att vargens närvaro i området kan få stora konsekvenser, speciellt eftersom det fortfarande är brunstperiod. Störningarna kan leda till att brunsten försenas, vilket gör att kalvarna föds senare och får svårare att överleva, menar samebyn som dessutom påtalar merarbete eftersom man fått använda helikopter för att snabbt samla ihop renhjorden igen.

Det är Naturvårdsverket som tar det avgörande beslutet om eventuell skyddsjakt, efter synpunkter från bland annat länsstyrelsen. Och för länsstyrelsens del så krävs det alltså större skador eller problem för att man ska medge skyddsjakt.

 – Det finns egentligen ingen dokumenterad skadebild alls, samebyn hänvisar i sin ansökan till att man har flugit helikopter och samlat renar i det här området och att renarna beter sig oroligt. Det kan ju vara så, och att det är en varg som har orsakat det, men i dagsläget så tycker vi att vi behöver en större skadebild för att motivera en skyddsjakt, säger Johan Nyqvist.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio