Annika Östberg får sitt fall prövat

Livstidsdömda Annika Östberg, som suttit i fängelse i USA i 28 år men som nu är på Hinseberg utanför Frövi, kommer snart att få sitt fall prövat av Örebro tingsrätt.

Hon vill ha sitt straff tidsbestämt och vi har för första gången fått träffa hennes advokat Johan Ödlund.

Han säger till Sveriges Radio Örebro att Annika Östberg är stark och att de kommer att vara väl förberedda inför förhandlingen den 9 november.

För nu finns ett datum för förhandlingar för Annika Östberg. Den 9 november ska hennes ärende upp i Örebro Tingsrätt, som är den instans som avgör om livtidsdöma ska få sina straff tidsbestämda. Annika Östberg har suttit inlåst i 28 år i USA, dömd för mord.

-Vår förhoppning är att tingsrätten ska dela Kriminalvårdens uppfattning om att en utslussningsperiod på ett år är rimligt, säger Johan Ödlund.

Men rättsmedicinalverket anser att Annika Östberg behöver en lång utslussningstid innan hon kan bli fri och att risken för återfall i brott är medelhög, något som förvånar Annika Östberg själv säger hennes advokat.

-När hon blev undersökt i Amerika så konstaterade de en lägre risk än här i Sverige.

Johan Ödlund säger att hon haft flera korta permissioner under sin tid på Hinseberg även om han i övrigt inte vill kommentera hur hennes liv inne på Hinseberg är.

-Permissionerna tickar på och hon är nöjd med det.

På frågan om hon kan jämföra USA med Sverige svarar Johan Ödlund att hon inte är missnöjd med hur hon blir behandlad här i Sverige.