SD vill riva upp papperslösas rätt till vård

När Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder i eftermiddags talade på partiets landslagar i Ljungbyhed använde han sig av författaren Astrid Lindgren för att väcka känslor hos åhörarna.

Söder drog paralleller mellan olika teman i Astrid Lindgrens böcker och det han menar Sverigedemokraterna står för. Han hänvisade bland annat till "Bröderna Lejonhjärta".

– I Nangiala upplever bröderna äventyr och tillsammans med motståndsmän för de kampen mot den ondskefulla Tengils förtryck och draken Katla. Att stå upp mot orättvisor och förtryck är något som vi Sverigesdemokrater, kanske mer än andra, känner till. Precis som Carl gjorde ser vi ljuset. Vi ser hoppet om en bättre framtid genom lojalitet till varandra och vårt land kommer vi också att kunna bekämpa det föräderi som pågår i riksdagens korridorer.

I ett tal förra året slog Björn Söder fast att författarinnan Selma Lagerlöf och den tidigare socialdemokratiske statsministern Per Albin Hansson troligen hade varit Sverigedemokrater om de levat i dag. I dag använde han sig av en historisk person, barnboksförfattaren Astrid Lindgren. Söder menade att de teman hon uttrycker i sina böcker stämmer väl överens med de värden som han menar Sverigedemokraterna står för. Kampen mellan det goda och det onda, kärlek, lojalitet.

I nästa andetag fick han starka applåder när han med eftertryck uppmanade invandrare som inte anpassar sig till det svenska att resa hem och inte komma tillbaka, och han lovade också att arbeta för att upphäva Region Skånes beslut att ge fri sjukvård till papperslösa människor

Tror du att Astrid Lindgren hade, när det gäller vård av barn till papperslösa personer som är här, stött ett sådant beslut att inte ge dem vård?

– Det är svårt att säga vad Astrid Lindgren hade gjort eller inte gjort. Jag vill inte spekulera i det, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se