Sandviken

Brand ödelade Österfärnebo bibliotek

Uppdaterad 13:42
Österfärnebo bibliotek blev förstört efter en brand på lördagskvällen. Räddningstjänsten bekämpade branden i flera timmar innan den kunde släckas, men då var det för sent.

Jan-Olov Nyman, inre befäl Gästrike räddningstjänst säger att det var en förbipasserande som upptäckte rök från huset strax före halv nio på lördagskvällen och kontaktade räddningstjänsten.

Branden tog sig in i väggarna och räddningstjänsten fick såga upp tak och väggar för att komma åt att släcka.

Flera räddningstjänster var på plats fram till ett-tiden på natten medan Österfärnebo brandstation  var kvar hela natten och sysslade med eftersläckning. På morgonen var bara ytterväggarna kvar.

Bibliotekschefen chockad
Åsa Wirén Jonsson, som är bibliotekschef i Sandvikens kommun var på plats i natt och för henne var det ofattbart det som utspelade sig framför hennes ögon:

- Man hamnar i någon form av chocktillstånd och det tar tid innan man förstår vad som har inträffat egentligen. Men det är skönt att ingen människa har kommit till skada, säger hon.

Du var där i natt och tittade på förödelsen...

- Ja, det var jag. Vad ska man säga - det finns ingenting att rädda. Huset är ju totalt utbrunnet och det finns ingenting kvar inne i huset som man har lyckats rädda.

Så alla böcker är förstörda?

- Ja, men allt sådant går ju att ersätta. Det är ju tråkigt med huset förstås för det är ett kulturhistoriskt värdefullt hus. Det är ett gammalt och väldigt vackert hus. Biblioteket är ju också en viktig mötesplats för alla som bor i Österfärnebo. Det är katastrofalt!

Rent praktiskt, hur löser ni servicen den närmaste tiden?

- Vi ska försöka ha biblioteksservice i Österfärnebo i morgon helst. Jag söker nu rektorn på skolan. Eventuellt kan vi ha någon form av service i skolan redan i morgon. Det känns ju också viktigt att det finns en mötesplats dit folk kan komma och bearbeta det som har hänt, säger Åsa Wirén Jonsson, bibliotekschef i Sandvikens kommun.

Tomas Forsman
tomas.forsman@sr.se