alfta/söderhamn

Bombsäker utställning

Olle Jonsson i Alfta, som har konverterat från bonde till att bli konstnär med industriskrot som utgångsmaterial, öppnade i går lördag en utställning i Söderhamn. Utställningsplatsen var absolut bombsäker - inuti Västra berget.

- Behållningen när jag går härifrån är att jag nog ser på konst på ett annat sätt. Att det finns mycket mer än bara skrot, och att man kan göra någonting av olika saker, säger Monica Siggstedt.

- När jag går härifrån så kommer jag nog att tänka efter vad man kan se som konst. Inte bara det fina, säger Kristoffer Siggestedt.

Internationella utställningar
Olle Jonssons monumentala skrotkonst har visats i New York, Peking, Berlin och Stockhom men 100 steg i in Västra bergets granitrum i Söderhamn får inte den stora skrotkonsten plats. Men Olle tror att det ändå är intressant att titta på hans övriga skrotkonst - bland annat tack vare den ovanliga plats som utställningen är på.

- Jag tror att platsen i sig drar folk, säger han.

Varför valde du att ställa ut i ett bergrum?

- Jag fick helt enkelt chansen att göra det och för mig är det väldigt viktigt att synas i min egen hemtrakt och det måste man ju säga att Söderhamn är också.

Det är bilder på utställningen också, varför det?

- Ja, faktum är att jag målar och håller på med collage och akvarell och spenderar mer med det än vad jag håller på med skrotkonst, säger Olle.

Vad är du bäst på - skrot eller bilder?

- Omöjligt att säga, det får tiden utvisa! säger skrotkonstnären Olle Jonsson från Alfta.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se