Rasistattack delar samhället

- Jag tycker det är en nackdel att man föser ihop alla på ett och samma ställe.
Reaktionerna är blandade i Skillingaryd efter de rasistiska påhoppen på ortens Somaliska grupp. Nu ska kommunen agera.

Vaggeryds kommun ska bli bättre på att informera sina invånare om asylmottagandet, det lovar nu kommunledningen.

Som Nyheterna berättade i morse har bland annat en Somalisk sexbarnsfamilj terroriserats med uppmaningar om att flytta.

- Man tycker ju lite synd om dem men det har kanske kommit för mycket hit till Skillingaryd, kommunen kanske inte har tagit det fulla ansvaret och tagit hand om dem säger en Skillingarydsbo.

- Jag tycker det är en nackdel att man föser ihop alla på ett och samma ställe för det är ju svårt att får dem till att acklimatisera sig och komma in i samhället. Det blir ju att de mest håller sig till varandra och det är ju naturligt säger en annan.

Hur går snacket annars i Skillingaryd?

- Det är väl inte så positivt. Det har hänt en hel del och det är många som tycker att det är för jäkligt.

Det är många boende i Skillingaryd som har åsikter kring det som inträffat runt de Somaliska flyktingarna, men många vill heller inte ställa upp och prata om det öppet.

De flesta tar avstånd från det som inträffat, men det finns även många som undrar över varför så många placerats i Skillingaryd.

Inte långt från det hus där någon sprayade "FLYTTA" hittar man även ett hakkors i en cykeltunnel och det finns även många klistermärken uppsatta på lyktstolpar, med rasistika budskap som "ut med packet".

Polisen har även fått in en hel del polisanmälningar från de Somaliska flyktingarna som handlar om hot, ofredande och även hets mot folkgrupp.

De Somaliska flyktingarna kommer från ett kaosartad tillvaro i sitt hemland och sticker ut jämfört med många andra invandrare säger Viktoria Önneby, som är flyktinghandläggare på Vaggeryds kommun.

- Jag tror att man är rädd för Somalier, man vet inte hur deras kultur ser ut och de syns - kvinnorna bär slöja och de syns och sticker ut i samhället säger Viktoria.

På kommunen i Vaggeryd är de medveten om situationen för de Somaliska flyktingarna i Skillingaryd och de gör vad de kan för att komma till rätta med problemet, berättar kommunalrådet Bengt Dahlqvist.

- Vi planerar för att skapa informationstillfällen. Det börjar med kommunens anställda, i skolan och i äldreomsorgen och även i kommunhuset. Det är så många, så når vi dem når vi ganska många ute i samhället säger Dahlqvist.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se