Piratpartiet håller årsmöte på internet

I valet till EU-parlamentet i våras fick Piratpartiet 7,1 procent av rösterna och blev den stora sensationen i valet. Nu satsar partiet på att återupprepa succén i riksdagsvalet nästa år.

Den är veckan håller partiet ett extra årsmöte, men det är inte som när andra partier samlas till sina möten. Piratpartiets årsmöte hålls på internet.

– Alla 50 000 medlemmar ska kunna vara med och rösta. En medlem är en röst. Det är en väldigt enkel princip, men om man har mötet till exempel i Stockholm en vardag sätter det ett väldigt praktiskt hinder för att alla faktiskt inte kan delta. När man sprider ut det över en hel vecka och har det på nätet betyder det att alla 50 000 kan delta. Den typen av intern demokrati är väldigt viktigt för oss, säger partiledare Rick Falkvinge.

När andra partier håller kongresser eller stämmor är det viktiga sociala tillställningar och ett tillfälle att ingjuta mod hos medlemmarna, men Piratpartiet håller alltså årsmötena på nätet.

– Det viktiga för oss är att vi tar de här nya möjligheterna att delta på allvar. Vi pratar om att vi bygger deltagarkulturen. Det är väldigt viktigt för oss att vi lever vår egen politik, säger Rick Falkvinge.

Även om 50 000 medlemmar har möjlighet att delta är det bara en liten minoritet som också gör det.

När Rick Falkvinge omvaldes till ordförande vid det senaste årsmötet i våras hade partiet drygt 10 000 medlemmar. Av dem var det 106 som deltog i den omröstningen.

Hur många som kommer att delta i det extra årsmötet denna vecka, som främst ska handla om stadgefrågor, är oklart. Rick Falkvinge hoppas på fler än 106.

– Vi försöker få upp deltagandet. Jag ska inte försöka dölja det på något sätt. Vi experimenterar med att hålla det under en längre tid. Tidigare har vi haft det under en helg. Nu har vi det under en hel vecka. Vi tittar på att hålla det under en hel månad eller flera månader, alltså kontinuerligt. Vi plöjer lite ny mark här, och då får man experimentera, säger piratpartiets ordförande Rick Falkvinge.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se