Bakgrund Afghanistan: Karzai kvar som president

Uppdaterad: 5 november 2009
Det blir ingen andra valomgång i Afghanistan efter att presidentkandidaten Abdullah Abdullah bojkottat valet. Därmed sitter Hamid Karzai kvar som landets president i ytterligare fem år.

Det som skulle bli en andra valomgång mellan den sittande presidenten Hamid Karzai och utmanaren Abdullah Abdullah blir alltså inte av. Abdullah Abdullah hoppar av på grund av fusket i den första omgången och för att valkommissionen inte är oberoende. Han menar att det inte finns några garantier för att den andra valomgången skulle genomföras utan fusk.

Efter hård kritik om valfusk gick Hamid Karzai med på att i enlighet med den afghanska konstitutionen ställa upp på en andra valomgång. Han har bland annat sagt att en andra valomgång skulle vara ett viktigt steg för demokratin i landet.

Presidentvalet i augusti var det andra i Afghanistans historia och sågs som ett test på Karzais presidentskap. Enligt de första resultatsiffrorna skulle Karzai ha fått en majoritet av rösterna, och därmed vunnit valet. Men i efterhand framkom det att fusket i valet var så omfattande att man utlyste en ny valomgång.

När rösterna efter valet räknats såg det ut som om favorittippade Karzai tagit hem segern med 54,6 procent av rösterna, men efter att den FN-stödda valgranskningskommissionen rensat bort hundratusentals ogiltiga röster hamnade presidenten under den 50-procentsgräns som krävs för att vinna.

17 miljoner afghaner registrerade sig för valet. Enligt valkommissionen låg valdeltagandet på omkring 38,7 procent, vilket är betydligt sämre än det förra presidentvalet, där omkring 70 procent av de röstberättigade valde att gå till valurnorna.

Talibanernas våldsamma offensiv mot valet kan ha skrämt många afghaner från att rösta. I södra Afghanistan där talibanerna har sina starkaste fästen ska valdeltagandet ha varit särskilt lågt. Flera vallokaler tvingades stänga under valdagen efter att ha utsatts för bombdåd och raketattacker. Säkerheten i landet är en av de viktigaste frågorna för den blivande presidenten.

Dagen efter valet utropade de båda huvudkandidaterna sig till segrare. Rösträkningen drog dock ut på tiden, och innan något resultat kunde presenteras behövde hundratals anklagelser om fusk undersökas. Totalt inkom omkring 2 000 anklagelser om valfusk, varav 600 sågs som särskilt allvarliga.

Ekots korrespondent Staffan Sonnning som var på plats i Kabul under valet bevittnade själv hur en valfunktionär erbjöd sig att följa med en väljare bakom skärmen för att hjälpa till att rösta. Flera andra internationella journalister rapporterade om besök i ekande tomma vallokaler, vars valurnor trots detta var fyllda till bredden. Senare visade rösträkningen att rösterna i dessa fusklokaler till stor del var till Karzais fördel.

Och enligt afghanska medier ska det ha gått att tvätta fingrarna rena från det bläck som ska förhindra att en väljare röstar flera gånger.

I vissa byar kom invånarna överens om att unisont rösta på utmanaren Abdullah Abdullah, samtidigt som valresultaten indikerat att samtliga röster i dessa byar lagts på Karzai, vilket innebär att de riktiga rösterna aldrig registrerades. I vissa provinser kan det ha funnits 100 000 fler röster än röstande, enligt en FN-kalkyl.

Resultaten från 447 av totalt 28 000 vallokaler har underkänts, vilket gjort att närmare 200 000 röster diskvalificerats.

Beskedet om en andra valomgång möttes av hot om mer våld från talibanernas håll. Den 28 oktober dödades fem FN-anställda och tre afghanska säkerhetsmän när en självmordsbombare sprängde ett pensionat i Kabul. Talibanerna tog på sig dådet och sa att det var första steget i en våldskampanj för att stoppa en andra valomgång. FN har nu valt att skicka hem en stor del av sin personal i Afghanistan.

Den afghanska valkommissionen valde att ställa in den andra valomgången och förklarade Hamid Karzai som omvald, eftersom han vann den första valomgången och stod utan motkandidat i den andra. Valkommissionen hänvisade också till det spända säkerhetsläget och de stora kostnaderna som en andra valomgång skulle medföra.

Beskedet att Hamid Karzai sitter kvar i ytterligare fem år har välkomnats av både FN och USA, och Vita huset har erkänt Karzai som Afghanistans legitime ledare.

Karzais regering har kritiserats för inkompetens och korruption, och många hoppas nu att presidentens kommande femårsperiod ska bli bättre än den förra. Karzai själv har lovat att han ska bilda en bred regering som ska inkludera alla afghaner.

Sofia Eriksson
sofia.eriksson@sr.se