Kino - Bland levande döda

P1 fredag 23 oktober kl 18.15 och 25/10 kl 16.03

I veckans Kino tar vi oss an de levande döda. Programmets huvudperson är zombien.

I helgen har splatterkomedin "Zombieland" premiär, och på sistone har vi kunnat se nazizombies i norska "Röd snö" och sexfixerade bögzombies i "Otto or Up with dead people". Efter den stora vampyrhypen verkar zombien vara nästa filmmonster som får en revival. I veckan Kino undersöker vi om denna dreglande manglare ha något djup? Och varför en per definition hjärndöd figur används gång på gång i film och tv.

Emelie Rosenqvist begav sig till London för att träffa nollbudgetfilmaren som tog sig till Cannes med hjälp av några zombies. Möt Marc Price som skapade filmen "Colin". Hör honom berätta om hur en minimal budget på 70 dollar är tidernas bästa marknadsföringstrick.

I veckans klassiker blickar vi bakåt, till 1943 då zombies fortfarande ansågs vara en produkt av voodo. "I walked with a zombie" handlar om den vackra kvinnan som blivit fångad i sin kropp och hålls vid liv fast hon är död.  Lars Lönroth guidar oss genom monsterfilmhistorien

Det är trettio år sedan Walter Hills gängfilm "The Warriors" hade premiär i Sverige. Den svenska pressen sågade den och statens filmcensur förbjud den.  Numera är den kultförklarad.  Filmen skildrar hur gänget The Warriors hamnar i en fälla och jagas genom New York City. Från Bronx i norr till Coney Island i söder, vid varje tunnelbanestation väntar ett nytt gäng på att få spöa skiten ur dem. Häng med vår reporter Johan Nordström på en resa i The Warriors fotspår.

Programledare: Roger Wilson